COVID-19 geeft veel onzekerheid en vragen…

Zeker bij PLN dragers en patiënten, die tot een kwetsbare groep behoren. Maar wanneer behoor je tot een kwetsbare groep? En heb je als PLN drager of patient een grotere kans om besmet te raken? Wij hebben informatie en interessante sites voor je op een rijtje gezet.

Stichting PLN staat altijd in nauw contact met alle onderzoekers wereldwijd om de voortgang van het onderzoek te bewaken. Dat is nu niet anders, reizen mogen we niet, maar gelukkig kunnen we gebruik maken van internet en calls om contact te houden. Onze inzet blijft onverminderd groot!

Artikel over de resultaten uit een grote internationale studie (CAPACITY-COVID-registratie): https://www.hartstichting.nl/nieuws/1-op-de-10-coronapatienten-krijgt-hartproblemen

Op Harteraad.nl staat een interessant artikel: “Beschadigde hartspier door Corona?“. Leest u mee?

Onze voorzitter Pieter Glijnis was te gast bij Salem Samhoud van &samhoud om te spreken over Stichting PLN en de invloed van het COVID-19 virus op het onderzoek naar PLN. Beluister de podcast via deze link.

PLN-drager tijdens de Corona crisis…hoe is dat? Waar loop je tegenaan? En hoe ga je hier mee om? Casper Berris wilde zijn ervaringen met ons delen. Lees het verhaal van Casper hier.

(let op: dit is Caspers persoonlijke verhaal en zijn eigen ervaring, geen wetenschappelijk artikel. Voor uw persoonlijke situatie en vragen dient u te allen tijde contact op te nemen met uw eigen behandelend arts.)

De wereld van de cardiologie rouwt om het verlies van een van haar vooraanstaande leiders. Professor Dimitrios Kremastinos overleed op 8 mei 2020 als gevolg van complicaties van het coronavirus: overlijdensbericht.

Donderdag 30 april vanaf 17:00 uur: @Medtalks⁩ webcast over je hartgezondheid en corona Je kunt tot woensdag je vragen insturen via deze link: Link Harteraad

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden – alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren – worden verlengd. Lees hier het hele overzicht van de aanpassingen en de maatregelen van de overheid.

Op 24 maart was er een speciale live-uitzending van de Hartstichting op Facebook.

Hier werden vragen gesteld over het coronavirus en hart- en vaatziekten. Cardioloog Folkert Asselbergs (UMC Utrecht) en huisarts Monique Tjon-A-Tsien gingen in op vragen van kijkers. Hier kunt u de uitzending terugkijken:

Wanneer behoor je tot een kwetsbare groep?

Het RIVM zegt hier het volgende over: “Mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met: 

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;    
 • chronische hartaandoeningen; 
 •  diabetes mellitus;
 •  ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 •  verminderde weerstand tegen infecties: 
  • door medicatie voor auto-immuunziekten,
  • na orgaantransplantatie,
  • bij hematologische aandoeningen,
  • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
  • bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten
 • een hivinfectie in overleg met de hiv humaan immunodeficientievirus -behandelaar.

Deze mensen kunnen getest worden als het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze wel of geen COVID-19 hebben.”

Voor de meest actuele informatie, wat je kunt doen om besmettingen te voorkomen  en de richtlijnen kun je terecht bij de website van het RIVM 

U bent hier:plnheart.org COVID-19